VM i Ryssland 2018

Sverige var med i VM senaste gången för 12 år sedan. De lag de då fick möta var England, Paraguay, Trinidad och Tobago, och detta i de tyska gruppmatcherna.

Vi hade flyt och landslaget tog oss ända till åttondelsfinal, men där tog det tyvärr slut efter en förlust mot Tyskland, med 2-0 till Tyskland. Nu, 12 år senare, står vi här igen och ska äntligen få vara med. Sverige har kvalificerat sig till Fotbolls-VM i Ryssland 2018, och nu ska ni få följa med på en lite resa om hur Sverige lyckades med den bedriften!

Gruppindelningen A-I

Lottningen till VM 2018 drog igång den 25 juli 2015.Då skulle det avgöras vilka lag som skulle mötas, och för UEFA fanns där bara 13 tillgängliga platser för alla de 54 lagen att slåss om. Ryssland var redan klar eftersom de inte behövde kvala då de står som värdland och automatiskt har en plats. Övriga lag delades upp i nio grupper från A till I, i enlighet med lottningen. Sverige kom att tillhöra grupp nio och det tillsammans med Frankrike, Holland, Bulgarien, Luxemburg och Vitryssland.

Första mötet mot Holland

Hösten 2016 drog de europeiska kvalmatcherna igång. Sveriges första match gick av stapeln den 6 september och då mot Holland. Matchen spelades på hemmaplan i Stockholm, på Friends Arena. Nerverna var på helspänn inför premiärmatchen och det hade flera anledningar. Dels var det svenska landslaget ungt och dessutom var förbundskaptenen Janne Andersson helt färsk. Matchen blev oavgjord, 1-1, efter att Marcus Berg hade chippat in det första målet. Hollands vrede var inte att ta miste på efter matchen då domaren dömt bort målet som Bas Dost hade nickat in och som, om det inte blivit bortdömt, skulle ha givit Holland en seger.

Luxemburg och Bulgarien

Sverige mötte Luxemburg den 7 oktober och matchen slutade med 1-0 efter en kämpig match. Mikael Lustig gjorde det enda och avgörande målet i matchen och avrundade med en alldeles ny målgest. Några dagar senare var det dags igen, och då mötte Sverige Bulgarien. En match på hemmaplan där Sverige visade upp hur bollen ska spelas. Matchen slutade med seger till Sverige, vilket bättrade på självförtroendet hos det unga laget. 3-0 blev målskillnaden och för de fina målen stod Ola Toivonen, Oscar Hiljemark och Victor Nilsson Lindelöf.

Seger mot Vitryssland och förlust mot Frankrike

Matchen mot Frankrike började bra med ett frisparksmål gjort av Emil Forsberg. Dock vände det hela snabbt då fransmännen lyckade peta in två mål, och det hela slutade med förlust. 2-1 till Frankrike.

Efter 4 månaders uppehåll var det dags för Sverige att möta Vitryssland. Detta skedde på hemmaplan den 25 mars 2017. Sverige krossade Vitryssland med hela 4-0, vilket var ännu bättre resultat än matchen mot Bulgarien. Målgörare var Emil Forsberg, Marcus Berg och Kiese Thelin.

Gruppetta efter revansch mot Frankrike

Andra matchen mot Frankrike gick av stapeln den 9 juni 2017, och denna gång på hemmaplan. Detta blev en riktig bra match som lyfte upp Sverige till gruppetta i VM-gruppens kvallista framför både Frankrike och Holland, som hade hoppats på den placeringen. Målgörare var Jimmy Durmaz och Ola Toivonen.

Sverige krossas av Bulgarien och Vitryssland missar igen

31 augusti möter Sverige Bulgarien på bortaplan, en match de behövde vinna för att hålla jämna steg med Frankrike efter deras framgång mot Holland. Dock gick det inte enligt planen, och efter en kämpig match stod tillslut Bulgarien som segrare med 3-2. Här gjorde Mikael Lustig och Marcus Berg mål.

Vitryssland blev återigen krossat av Sverige den 3 september 2017, och denna gång på deras hemmaplan. Samma resultat som första mötet, dvs 4-0 till Sveriges fördel. Målgörare blev Emil Forsberg, Christoffer Nyman, Marcus Berg och Andreas Granqvist

Storseger mot Luxemburg

Den bästa och målrikaste matchen i kvalgruppen och en av Sveriges kanske största kvalvinster någonsin utspelades på hemmaplan och då mot Luxemburg. Vinsten blev hela 8-0 och glada målgörare var Marcus berg, som satte 4 av de 8 målen, Andreas Granqvist, 2 mål, och Mikael Lustig och Ola Toivonen som satte varsitt mål.

Playoff mot Italien som slutade lyckligt

Italien, Danmark, Schweiz och Kroatien var lagen som kunde bli motståndare i playoffen. Om Sverige fick välja hade det blivit vilket som helst utom Italien, men nu fick de inte välja och laget de fick möta var just Italien. Italien är det lag som deltagit i fotbolls-VM varje gång ända sedan 1958. Första matchen spelades den 10 november 2017, och då på hemmaplan. Sverige lyckades ta hem segern med ett resultat med 1-0.jakob Johansson var målgöraren. 3 dagar senare gick returmatchen på bortaplan, och efter en nervkittlande match slutade det hela mållöst, vilket innebar att Sverige kvalade in till världsmästerskapen i fotboll 2018!

Fler vm står för dörren här kan du hitta några vm i olika sporter framöver.