Vem är Ebba Årsjö – ett porträtt

Ebba Årsjö är en svensk stjärnidrottare som slagit igenom i parasporten. Som alpin skidåkare med flera medaljer i bagaget är hon ett välkänt namn. Hon har många fans runt om i landet och imponerar på alla skidälskare. Det är få som har lyckats prestera lika bra som Årsjö, trots hennes handikapp och unga ålder. Under 2023 tog 4 vm-guld av fyra möjliga.

Karriär

Ebba Årsjö är en av våra mest kända och omtyckta proffsidrottare i parasport. 21 år gammal har hon tagit hem många viktiga vinster. Årsjö föddes med Klippel-Trénaunays syndrom som påverkar hennes högra ben och tävlar därför i klassen LW4.

Årsjö har tagit hem en rad vinster och medaljer under sin karriär som ännu inte har något slut i sikte. Hon har bland annat flera segrar i världscupen, VM-guld och flera medaljer från Paralympiska vinterspelen i Peking. 

Under Paralympics tog hon hem ett guld i superkombination, ett guld i slalom och ett brons i störtlopp. Årsjö har dock beslutat sig för att lägga av med störtlopp eftersom hon inte har rätt styrka och balans för den grenen

Årsjö har bland annat tilldelats Victoriapriset 2022 som tack för sina vinster i Paralympics i Peking. Priset tilldelas idrottare som har utfört meriterande bedrifter under årets gång.

Vanliga frågor

Hur lång är Ebba Årsjö?

Bilder visar att Årsjö är runt 170 cm lång.

Hur gammal är Ebba Årsjö?

Ebba Årsjö föddes den 12 januari 2001 och är 21 år gammal.

Vilket handikapp har Ebba Årsjö?

Årsjö har en muskelnedsättning i sitt högra ben, något som hon valde att visa upp i offentligheten 2022. Hon har Klippel-Trénaunays syndrom vilket innebär att benet både saknar muskler, hudlager och trampdyna.

Har Ebba Årsjö någon sambo?

Det finns uppgifter om att Årsjö har någon pojkvän eller sambo och på hennes sociala medier lyser killarna med sin frånvaro.

Länk till Insta eller Facebook: https://www.instagram.com/ebbaarsjo/?hl=sv 

Källor:

– https://paralympics.se/utovare/ebba-arsjo/

– https://www.svt.se/sport/alpint/ebba-arsjo-slutar-med-stortlopp-jag-har-inte-styrkan