Världsmästerskapen Fotboll Ryssland

VM i fotboll för herrar förkortat FotbollsVM, och officiellt FIFA World Cup är en fotbollstävling som går av stapeln vart fjärde år någonstans i världen. FIFA står som arrangör, och detta har pågått sedan starten 1930. Två gånger har det blivit inställt, 1942 och 1946, då andra världskriget kom i vägen och satte stopp för arrangemanget.

Huvudturneringen VM-slutspelet

I huvudturneringen (VM-slutspelet) är det 32 lag som deltar. Hela turneringen vara i ca 3 år med över 200 deltagande lag. Olika kvalgrupper, som är bestämda beroende på var i världen man bor och avgör vilka lag som går vidare till slutspelet. De enda lagen som är direktkvalificerade är värdlandet/länderna. Tidigare gällde detta även det land som var världsmästare men den regeln togs bort 2002. Anledningen till den förändring var att FIFA ansåg att de regerande världsmästarna fick för få tävlingsmatcher inför slutspelet i VM.

Lite fotbollshistoria FA blir FIFA

FIFA bildades 1904, och är ett världsfotbollsförbund. Fotboll som OS-gren var med på OS-programmet redan år 1900, men fick ingen officiell status av FIFA förrän 1908, då FA (engelska fotbollsförbundet) tog på sig att arrangera turneringen. I efterhand har OS-turneringarna som gick av stapeln 1900 och 1904 fått officiell status av Internationella olympiska kommittén (IOK), dock inte av FIFA.

OS-turnering, planer och FIFA

Det fanns tidiga planer hos FIFA att arrangera ett världsmästerskap i egen regi, men planerna blev bara ”planer”. Nya planer drogs och nu gällde det att arrangera kommande OS-turneringar som kom att kallas världsmästerskap för amatörer. Första världskriget kom emellan och det kom att dröja enda tills 1920, innan nästa OS gick av stapeln. Dock kan man konstatera att OS-turneringarna som hölls 1920, 1924 och 1928 blev stora suceér. Som jag tidigare nämnde så var fotbollsturneringen i OS endast öppen för amatörer, och professionella fotbollsspelare var inte välkomna.

FIFA tar beslut om VM-fotboll

Proffsfotboll hade i början av 1920-talet börjat införas i en rad länder även utanför Storbritannien, och detta gjorde att många av de bästa spelarna blev utestängda från OS och inte fick delta. Detta i sin tur försämrade kvalitén på fotbollen, och FIFA, med presidenten Jules Rimet, som drivkraft, bestämdes att detta behövde ses över och förändras. 1929, närmare bestämt i maj, bestämde FIFA att tiden var inne för att ett världsmästerskap i fotboll. Uruguay blev tilldelade det första arrangörskapet i turneringen, och anledningen till att det blev just Uruguay hade två huvudorsaker: Dels hade Uruguay vunnit de senaste två OS-turneringarna med två raka OS-guld, och dels firade Uruguay år 1930 100-års jubileum som suverän stat.

Premiären i Uruguay gick av stapeln 1930. 16 lag skulle delta, men i slutändan blev det bara 13 lag. Att ta sig över Atlanten var ingen billig historia, så endast 4 lag från Europa valde att delta. Uruguay vann denna första premiären.

Läs mer om Vm i Ryssland och tips på vm.