Alla hockey-vm turneringar genom tiderna – Vem vann?

En Omfattande Historik över Hockey-VM

För att fullt ut förstå och uppskatta spelet ishockey, är det väsentligt att gräva djupt i dess historia. Ett viktigt kapitel i denna rika tradition är världsmästerskapen i ishockey, eller Hockey-VM som det ofta kallas. Detta mästerskap, som organiseras av Internationella ishockeyförbundet (IIHF), har spelats sedan 1920 och har stått värd för några av de mest spännande ögonblicken i ishockeysportens historia. Denna artikel kommer att presentera en omfattande historik över Hockey-VM, från dess ödmjuka början till dess nutida status som ett globalt fenomen.

1920 – 1939: Tidiga År och Utveckling

Hockey-VM startade ursprungligen som en del av de Olympiska spelen 1920 i Antwerpen, Belgien. Detta markerade början på den internationella ishockeyn som vi känner den idag. Kanada var det dominerande laget under dessa tidiga år, med deras skickliga spelare och taktiska skicklighet.

1940 – 1959: Avbrott och Återupptagande

Under andra världskriget avbröts Hockey-VM från 1940 till 1946. Efter kriget, med början 1947, återupptogs VM och fortsatte att växa i popularitet och prestige.

1960 – 1979: Nya Nationer och Rivaliteter

Under denna period blev Sovjetunionen en dominerande kraft i Hockey-VM, vilket inledde en intensiv rivalitet med Kanada. Andra länder, såsom Tjeckoslovakien, Sverige och Finland, började också visa sin styrka i turneringen.

1980 – 1999: Modernisering och Expansion

Under 1980-talet och 90-talet, fortsatte Hockey-VM att expandera och moderniseras. Nya format infördes, inklusive ett round robin-format för de preliminära omgångarna, och turneringen började sändas på tv i allt fler länder.

2000 – Nu: En Global Kraft

Från början av 2000-talet till idag, har Hockey-VM blivit en av de mest betydande evenemangen inom internationell ishockey. Lag från hela världen tävlar nu för chansen att vinna den åtråvärda VM-titeln. Dessutom har turneringen blivit en plattform för att upptäcka och utveckla unga talanger som kommer att forma sportens framtid.

Sammanfattning

Hockey-VM har en lång och rik historia som sträcker sig över mer än ett århundrade. Från dess tidiga början i 1920-talets Belgien till dagens globala tävling, har Hockey-VM blivit ett kraftcenter för internationell ishockey. Den intensiva konkurrensen, den otroliga talangnivån och den brinnande passionen för spelet gör Hockey-VM till ett måste för alla ishockeyfans runt om i världen.

Så vilka ishockey vm turneringar har spelats och vem vann?

det arrangerats 84 herrvärldsmästerskap i ishockey av Internationella ishockeyförbundet (IIHF). Nedan följer en lista över några av de mest anmärkningsvärda världsmästerskapen och de respektive vinnarna:

 1. 1920 (Antwerpen, Belgien) – Kanada
 2. 1930 (Chamonix, Frankrike; Berlin, Tyskland; Wien, Österrike) – Kanada
 3. 1947 (Prag, Tjeckoslovakien) – Tjeckoslovakien
 4. 1954 (Stockholm, Sverige) – Sovjetunionen
 5. 1960 (Squaw Valley, USA) – USA
 6. 1972 (Prag, Tjeckoslovakien) – Sovjetunionen
 7. 1980 (Moskva, Sovjetunionen) – Sovjetunionen
 8. 1990 (Schweiz) – Sverige
 9. 2000 (Ryssland) – Tjeckien
 10. 2010 (Tyskland) – Tjeckien
 11. 2021 (Riga, Lettland) – Kanada

En komplett lista hittar du här VM-turneringar

Det ska noteras att Kanada och Sovjetunionen/Ryssland har varit de mest framgångsrika nationerna i turneringens historia, med Kanada som vunnit 27 gånger (inklusive det delade mästerskapet 1950 med USA) och Sovjetunionen/Ryssland som vunnit 27 gånger fram till 2021.

Kom ihåg att besöka vår hemsida, Vm-odd.com, för att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna och oddsen för kommande Hockey-VM. Oavsett om du är en inbiten hockeyfan eller bara älskar spänningen i internationella sportevenemang, är Vm-odd.com din ultimata resurs för allt relaterat till Hockey-VM.